Rogier Hulst Foundation
Alliantielid Jasmyna
Als student psychologie en secretaris bij Rogier Hulst Foundation zit Jasmyna dicht op de praktijk.
Zelf heeft ze het ook niet makkelijk gehad toen ze op jonge leeftijd moeder werd. Als fulltime huismoeder voelde ze zich nutteloos en verdween voor haar al snel de ‘roze wolk'. Terwijl haar leeftijdsgenoten carrière maakten, zat zij thuis.
Ze vroeg zich af: “Hoe kan ik mij beter voelen?". Ze kwam tot het besef: naast een goede moeder zijn, kan je ook leuke en nuttige dingen doen zoals studeren en bijdragen aan de mentale gezondheid van jongeren. Ze startte met de opleiding psychologie en wil met die kennis en haar eigen ervaring anderen inspireren. Jasmyna: “Ik wil dat iedereen kan voelen, dat je niet vast hoeft te zitten in die neerwaartse spiraal. Dat je eruit kan stappen.”
Rogier Hulst Foundation
Rogier Hulst Foundation is initiator en eigenaar van het concept 'Roger That Inspiratielab'. Dit burgerinitiatief staat voor: het versterken van de mentale gezondheid van jongeren van 11 tot 25 jaar en daarmee het verbeteren van hun toekomstperspectief.
Het Inspiratielab kiest voor een positieve benadering. De aandacht gaat niet uit naar problemen – die mogen er zijn en worden erkend - maar naar de jongeren zelf, hun mogelijkheden en wat voor hen betekenisvol is. De locaties zijn stoere en huiselijke Ont-moetingsplaatsen waar in een ontspannen sfeer activiteiten van, vóór en dóór jongeren worden georganiseerd. Een vertrouwde plek waar jongeren zonder afspraak en anoniem kunnen binnenlopen en antwoorden op ‘levens’-vragen vinden.
Waarom de inloopalliantie?
Met de gezamenlijke inloopalliantie wil ze aan andere inloopmogelijkheden en stichtingen laten zien dat we samen sterk staan. In plaats van vanuit het belang van het eigen aanbod te kijken, kijken we binnen de alliantie naar alle jongeren in Nederland.
Hoe kunnen we kennis en aanpak delen zodat we een landelijk dekkend netwerk bereiken van inloopplekken? Volgens Jasmyna is elke initiatiefnemer van de alliantie afhankelijk van subsidie en structurele middelen om een inloopplek te realiseren. Als we met elkaar samenwerken kunnen we hogere kosten voorkomen en de kwaliteit van de ondersteuning optimaliseren. Hier zet zij zich van harte voor in.
Er wordt te weinig gepraat
Het grote probleem volgens Jasmyna is dat er te weinig wordt gepraat. Jasmyna: “Het gepieker, de sombere of onzekere gedachten in je hoofd, daar hebben we het niet zoveel over. Hierdoor kun je je erg alleen voelen. Dat wil ik juist bespreekbaar maken.” Als je over jouw problemen durft te praten, dan kunnen we het ook samen oplossen.
Jongeren lopen nu nog te lang rond met mentale problemen. Momenteel beland je na een bezoek aan de huisarts op een wachtlijst, waarbij het maanden tot zelfs langer dan een jaar kan duren voordat je hulp krijgt. Wat vooral tijdens deze cruciale periode van directe behoefte aan ondersteuning erg zorgwekkend is. Daarnaast lopen veel jongeren al langer rond met mentale problemen voordat ze naar de huisarts durven te stappen. Daarom pleit Jasmyna voor laagdrempelige inloopplekken. Waar jongeren altijd terecht kunnen, steun en advies kunnen krijgen van andere jongeren en waarbij een hulpverlener op afstand aanwezig is. Zo staan ze er niet alleen voor en is er meteen hulp bij lichte problemen. Dit voorkomt ergere problemen en een grote instroom in de GGZ.
Bij jongeren onder de 30 jaar is zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak. Dat meldt het CBS (2023) op basis van nieuwe cijfers over zelfdodingen.
Jasmyna: “Het is van belang dat we ervoor zorgen dat we achteraf niet moeten zeggen: "Dit hadden we met elkaar kunnen voorkomen."
Bij een laagdrempelige inloopmogelijkheid kunnen jongeren hun verhaal delen, activiteiten ondernemen en contact maken, wat allemaal kan bijdragen aan hun welzijn. Het is belangrijk om een plek te hebben, waar je kan binnenlopen zonder dat er een ‘label’ op je wordt geplakt dat het niet goed met je gaat.
Meer informatie
- PROFIEL: Roger That Inspiratielab / Rogier Hulst Foundation
- INSTAGRAM: @Rogerthatinspiratielabnl
- WEBSITE: rogerthat.nl