Alliantielid Hester
van TEJO NL

Hester Frank is landelijk programmamanager bij Stichting TEJO Nederland en heeft brede ervaring in zorg- en welzijn.

Hester: “Niet alleen in mijn werk maar ook als moeder van 4 jongvolwassen kinderen heb ik ervaren dat de druk op jongeren groot is. Steeds vaker worstelen jongeren met mentale problemen. Ik vind het cruciaal dat we investeren in een (mentaal) gezonde samenleving. Jongeren blijven nu te lang rondlopen met mentale problemen, waardoor de problemen oplopen en verergeren. Terwijl er vaak niet eens zoveel nodig is.

Mijn wens is dat we met z’n allen meer inzetten op preventie en een samenleving creëren waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt. Om te voorkomen dat vragen, problemen worden en opstapelen of escaleren. En dat het normaal wordt dat jongeren terecht kunnen op een warme, gastvrije plek, waar zij direct, gratis en anoniem welkom zijn om te praten over wat er in hen omgaat. Bij TEJO-huizen worden jongeren weer op weg geholpen. Zonder indicatie of verwijzing. Voor hun eigen mentale gezondheid, maar ook om te bouwen aan die gezonde samenleving van de toekomst.”

waarom

Over TEJO

Bij TEJO hebben we een gedeelde droom: dat er een plek is, waar het voor jongeren heel normaal is om te praten over wat er in je omgaat. Een plek waar jongeren tussen 10 en 20 jaar terecht kunnen voor preventieve ondersteuning.

Wij bieden anonieme en professionele ondersteuning in TEJO-huizen. Zonder indicatie of verwijzing. Gratis gesprekken zonder wachtlijsten, waarbijjongeren zelf de regie hebben. Waar jongeren kunnen binnenlopen en op weg worden geholpen. En waar in alle lagen van de organisatie jongeren meepraten -en creëren.

Wij vragen aandacht voor de noodzaak tot verandering.
Want, het kan en moet anders vinden wij.

Waarom de inloopalliantie?

Hester: "We willen niet concurreren, we willen samenwerken. Kennis delen en samen ontwikkelen, dat is waar het om draait."

De huidige maatschappelijke uitdagingen vragen om innovatie en samenwerking, waarbij we samen met de doelgroep ontwikkelen. Alle initiatieven in de Inloopalliantie doen dit, maar zijn alleen klein. Door de krachten te bundelen, kunnen we meer impact maken en preventie en laagdrempelige inloopmogelijkheden voor mentale gezondheid van jongeren beter op de agenda zetten. Zo kunnen we een landelijk dekkend netwerk van inloophuizen opbouwen in Nederland.

Meer aandacht voor welzijn

Hester: "Ik zou het fijn vinden als het heel normaal is om erover te praten als je, je even niet oké voelt. Als we weer meer oog hebben voor elkaar, meer luisteren naar elkaar. En als er overal plekken zijn waar jongeren terecht kunnen om in vertrouwen hun verhaal te doen en weer op weg worden geholpen. Privacy en eigen regie zijn zo belangrijk, juist voor jongeren. Ik vind het heel krachtig als jongeren zelf steun zoeken".

In de toekomst hoopt Hester op een maatschappij waarin meer aandacht is voor welzijn boven welvaart en dat er geen wachtlijsten zijn voor jongeren die serieuze klachten hebben. Ze erkent dat deze veranderingen tijd zullen kosten en een bredere maatschappelijke verschuiving vereisen. Maar hoopt met TEJO en de inloopalliantie een wereld te creëren waarin jongeren zich gehoord en gesteund voelen.

Bijdragen aan een mooiere wereld

Wat mij motiveert is bijdragen aan een mooiere wereld. Investeren in jongeren zie ik als investeren in de samenleving van de toekomst. In mijn werk is een belangrijke drijfveer het in samenwerking realiseren van duurzame verandering.

Bij TEJO komt voor mij alles samen. Samen met anderen werk ik aan de verdere groei en ontwikkeling van het TEJO-concept in Nederland. In mijn rol draag ik een steentje bij aan het geheel: jongeren op weg helpen en verandering teweegbrengen. En dat is hard nodig, want de mentale gezondheid van jongeren staat ernstig onder druk.